Kennel Kalaallit och Vänerbackens Islandshästar

vårt hus

Om oss

Vi bor i Ånimskog i Dalsland. Det ligger lite söder om Åmål.
Vi köpte en gård 2005 och flyttade hem till Sverige från Norge, där vi bott i ca 6 år. Vi tog med oss våra då 17 polarhundar, 2 islandshästar och 2 kattor.
Nu har vi en liten flock med islandshästar och driver avel i liten skala under gårdsnamnet Vänerbacken. Vi försöker ge fölen en god uppväxt och väljer meriterade hingstar till våra ston för att så sätt ge en bra grund till fölet, som man kan bygga vidare på.
Kennel Kalaallit startades i Norge och vi tog med namnet när vi flyttade till Sverige. Vi håller på med drag med rasen Grönlandshund. förutom det har vi också Welsh Corgi Cardigan. 
Vi tar en valpkull när vi behöver fler hundar själva och känner att det finns tid att ägna oss åt valparna för att ge dem en god grund för framtiden. Våra riktlinjer i aveln är att det ska vara friska och mentalt bra hundar. Draghundarna ska givetvis gilla att dra och våra Cardigan ska fungera på gården med djuren. Vi har några hundar som har så bra och viktiga egenskaper att det måste föras vidare till kommande generationer vilket också är en anledning till avel och kullar. Det är naturligtvis kul om hundarna går bra i utställningssammanhang men det är inte lika viktig som det mentala.
Vår familj består av sonen Max född -01. Max åkte hundsläde redan vid 4 månader och tycker inte det är så märkvärdigt. Han vill hellre ha en kinesisk nakenhund. Han gick på ridskola som barn för att lägga en god ridgrund.
Kvinnan i familjen är Maria. Hon arbetar som sjuksköterska  inom intensivvården sedan flera år. Hundar har alltid funnits i hennes liv och första draghunden var en foderhund av rasen Alaskan Malamute, sedan blev det en egen hund av samma ras för att efter det gå över till grönlandshund vars sätt att vara passade henne bättre. Welsh Corgi Cardigan kom in av en tillfällighet till oss. Vi stötte på rasen i samband med köp av får och ägaren hade WCC och dessutom visste en som var till omplacering. Det blev vår första WCC, Håkan ( Monarken´s Manana) som var ca 1 år då. Bättre gårds o familjehund får man leta efter.
Maria har alltid gillat hästar och då framför allt islandshäst. Hon har ridit på ridskola och jobbar på att lära sig mer om häst .
Fadern i huset är Per-Åke (kallad Pelle). Han finns tyvärr inte med oss längre utan dog hastigt av cancer 2015. Han stötte på grönlandshundar när han var på fjällturer och förälskade sig i rasen. Siberian Huskyn kom in senare och har satt bra fart på spannet, men nu har vi inga kvar av den rasen.  Per-Åke hade hästvana sedan tidigare och var den som ägnade sig mest åt hästarna och deras träning medan Maria hade mest hand om hundarna. Nu försöker Maria och Max att sköta gård och djur trots det var Per-Åke som var den kunnige inom lantbruk mm. Vi har fått lära oss en hel del den hårda vägen.

Du kan nå oss på mail: marialutken@yahoo.se,   Maria 070 2514201 Max 072 3235236

Bernd Sauerhöfer 23.08.2013 19:32

Hallo, ich bin Grönlandhundezüchter und Musher seit über 30 Jahren.Wir suchen einen Welpen (Rüde) oder Junghund bis 2 Jahre.Spreche leider kein schwedisch.

Christina Bjerstedt-Ohlsson 29.08.2011 20:42

Var det ni som var i Backamo och ställde ut? Har ingen katalog så jag kunde inte få fram några namn. I så fall ses vi på söndag, det har ordnat sig m. reskompis

Maria Lütken 30.08.2011 09:23

Hej ! Ja det var vi som var i Backamo. Så fint att det ordnat sig med resan. Då ses vi på Grönisträffen vid Orsa. Där blir det många grönisar .

| Svar

Senaste kommentarer

19.02 | 03:05

Hej jag är intresserad av en valp husky hane

19.05 | 13:53

Hur når jag er mvh maria

15.05 | 16:54

Hej Maggan Andersson heter jag jobbar på Utsiktens särskola i Dals-Ed
Vi har en elev som är mycket intresserad av att träffa en huskey kan vi komma på besök?

09.10 | 04:40

Neisti är 23 år. En gammal herre men fortfarande i god form och gillar komma ut en tur i skogen